joi, 30 aprilie 2015

Relaţia părinte-copil

Relaţia părinte-copil

Lanţul familiei

Propus de: SuntParinte.ro   28 Aprilie 2015   
Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.
lantul familiei
Orice comportament, eveniment sau situatie in care este implicat unul dintre membrii familiei influenteaza intreaga familie. Cand copilul este furios, parintii pot deveni la randul lor furiosi, frustrati sau tristi. Acelasi lucru este valabil si in situatia inversa: cand parintii au o zi proasta, copilul poate prelua starea lor sau pur si simplu pot incerca sa ii faca sa se simta mai bine.
Oricare ar fi situatia, este bine sa nu uiti ca in cadrul familiei, tot ce spui sau faci are un efect imediat asupra celorlalti, chiar daca nu este vizibil intotdeauna. Il poti ajuta pe copil sa inteleaga aceste reactii in lant printr-o activitate simpla, dar sugestiva.
De ce ai nevoie
  • Carton colorat
  • Foarfeca
  • Carioci
Cum se realizează

Decupează o fâşie lungă de hartie si îndoaie-o ca un acordeon, in functie de numarul membrilor familiei voastre. Pentru 4 membri ai familiei, este nevoie sa indoi hartia de 3 ori.

Deseneaza un omulet pe una dintre suprafetele hartiei si decupeaza-l.
lantul familiei

Vei obtine un lant de 3, 4 sau 5 omuleti:).

Scrie pe fiecare omulet numele unui membru al familiei.
Daca vrei sa ilustrezi felul in care un comportament al copilului tau influenteaza intreaga familie, scrie numele copilului pe primul omulet din stanga lantului.
Scrie apoi comportamentul lui si reactiile celorlalti membri, ca in poza de mai jos.
 lantul familiei
Activitatea il ajuta pe copil sa inteleaga felul in care alegerile sale ii afecteaza pe cei din jur si felul in care pot aparea conflicte sau situatii neplacute in familie. Acelasi principiu functioneaza insa si intr-un grup de copii care se joaca, de exemplu, fiind specific relatiilor intre oameni:).
Activitatea te va ajuta si pe tine sa intelegi mai usor reactiile copilului tau si felul in care tu insuti ii influentezi starile emotionale si comportamentele. Reflecta la acest subiect. Cum reactioneaza copilul tau atunci cand esti ingrijorat, de exemplu? Iti preia starea emotionala sau incearca sa o echilibreze, incurajandu-te sau imbratisandu-te? :)

Încă o dată despre... bunele maniere

Atitudinea nepoliticoasa a copilului tau nu este, intotdeauna, intentionata. Uneori, copiii nu realizeaza ca este nepoliticos sa intrerupi pe cineva, sa-si sufle nasul, sa sa remarce cu voce tare ca doamna din fata are cateva kilograme in plus. Intr-o perioada precum cea actuala, in care toata lumea alearga in colo si in coace, mamele si tatii ocupati nu au mereu timp sa se concentreze pe eticheta. Insa daca ii vei repeta copilului tau acest 24 de reguli, vei creste un pui de om politicos. Iata, asadar, 24 de reguli de bune maniere pe care copiii ar trebuie sa le stie.

1. Cand pun o intrebare sa foloseasca, „Va rog”.
2. Cand primesc ceva sa spuna, „Multumesc”.
3.Nu trebuie sa intrerupa discutia a doi adulti, decat in cazul unei urgente. Poate atrage atentia abia dupa ce adultii si-au terminat dialogul.
4. Daca este nevoie sa atraga atentia cuiva, fraza „Ma scuzati” este cea mai buna de a intra intr-o conversatie.
5. Ar trebui sa ceara permisiunea daca nu sunt convinsi ca ceea ce sunt pe cale sa faca nu este corect. O astfel de atitudine il ajuta sa nu aiba regrete mai tarziu.
6. Ar trebui sa-si pastreze opiniile negative pentru ei, nu sa le dezvaluie adultilor.
7. Nu trebui sa faca comentarii legate de trasaturile fizice ale altei persoane, decat in cazul in care vrea sa faca un compliment.
8. Atunci cand petrec un timp in casa celui mai bun prieten, sa nu uite sa le multumeasca parintilor acestuia pentru ca ti-au permis sa stai in casa lor si sa te distrezi.
9. Sa ciocane la usile inchise si sa astepte sa primeasca un raspuns inainte de a intra.
10. Atunci cand suna pe cineva, sa-si spuna numele si apoi sa ceara cu persoana pe care o cauta.
11. Sa fie recunoscator pentru orice cadou primit si sa multumeasca pentru el.
12. Sa nu foloseasca cuvinte urate. Ele nu duc la niciun rezultat constructiv si ranesc oamenii.
13. Sa nu puna porecle oamenilor.
 
14. Sa nu faca glume pe seama nimanui, indiferent de motiv.
15. Daca merge la o piesa de teatru pe care o gaseste plictisitoare ar trebui sa stea linistit, pentru a arata astfel respect actorilor de pe scena. Ei dau tot ce este mai bun din ei si se pot simti jigniti.
16. Daca lovesc pe cineva pe strada din greseala, sa spuna rapid, „Va rog sa ma scuzati”.
17. Sa-si acopere gura atunci cand tusesc sau stranuta si sa nu-si sufle nasul in public.
18. Cand intra pe o usa, sa tina usa deschisa in cazul in care mai intra si altcineva.
19. Daca vad un parinte sau un profesor lucrand la ceva sa intrebe daca poate fi de ajutor. Daca raspund da, atunci sa se apuce de treaba pentru ca pot invata lucruri noi.
20. Daca un adult il roaga sa faca ceva, sa o faca fara proteste.
21. Cand cineva il ajuta, sa spuna „Multumesc”. Astfel persoana respectiva il va ajuta cu placere si data viitoare.
22. Sa manance folosind corect tacamurile. Daca nu stie cum se folosesc isi poate intreba parintii.
23. Sa aiba intotdeauna un servetel in buzunar pe are sa il foloseasca sa se stearga la gura daca este nevoie.
24. Sa nu se intinda peste masa daca vrea ceva, ci sa ceara ajutorul unui adult.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


miercuri, 22 aprilie 2015

"Din lumea celor care nu cuvîntă" de Emil Gârleanu

Am desfăşurat la biblioteca liceului concursul cititorului în baza cărţii citite "Din lumea celor care nu cuvîntă" de Emil Gârleanu.